Про гордість

Гордість – початок гріха. З неї починаються  і в ній знаходять свою опору більшість гріхів. Гордість стала причиною падіння Денниці – вищого ангела, який став згодом дияволом – Люцифером. Через нього вона ввійшла у первозданного Адама.

Праведник повинен боятися гордості більше, ніж грішник, тому що грішнику немає чим гордитися, а праведник може пишатися своїми добрими справами. Праведник спокушається своїми добрими ділами. Гордість характерна для тих подвижників благочестя, які, перемігши минулі пороки, знаходяться майже на вершині доброчесності. Оскільки хитрий ворог не може піддати подвижника плотському гріхопадінню, то намагається скинути його духовним падінням. Якщо подвижник піддається  гордості, він позбавляється усіх заслуг минулих доброчесностей, що були надбані з великим трудом.

Горда людина будь-яким способом шукає честі, слави і похвали. Вона завжди хоче здаватися важною персоною, вказувати, повелівати і мати зверхність. А хто перешкоджає її забаганкам, на того сильно гнівається і розлючується. Втративши пошану і владу, горда людина ремствує, обурюється і нарікає. “Чим я згрішив? У чому я винен? Чи цього гідні мої труди і заслуги?” – так звичайно говорить горда людина.

Гордий починає діла, вищі за свої сили, які не може виконати. О людино! Для чого покладаєш на себе тягар, який не можеш понести? Гордий самовільно втручається в чужі справи, скрізь і всякому вказуючи, хоча й сам, як правило, не знає, що слід робити. Без ніяковості хвалить себе і підноситься над іншими. “Я зробив те і те, маю такі й такі заслуги перед суспільством”,  – думає про себе гордий. О людино! Перелічуєш свої заслуги, але чому ти нічого не говориш про свої гріхи? Якщо соромно їх оголошувати, то соромся і хвалити себе.

Гордий зневажає і принижує інших людей. Він часто говорить: “Ця людина – підла, інша – негідник і грішник”. Твій ближній згрішив або грішить в одному, а ти грішиш в іншому. “Всі  згрішили і позбавлені слави Божої”, – говорить ап. Павло (Рим. 3, 23).

Гордий завжди хоче наполягти на своїй волі і утвердити її. Добро, яке він має у собі,  гордий приписує своїм трудам, своєму розуму, своєму старанню, а не Богу. Що можуть зробити наші старання і труди без допомоги Бога, Який один може створювати усе, що хоче, і без Якого людина є ніщо, як тінь без тіла?

Гордий надто не любить, коли його викривають. Він вважає себе в усьому правим, хоча має недоліки. Він не терпить коли його принижують і зневажають, часто ремствує, обурюється і навіть інших ганьбить. У словах і вчинках виявляє гордовитість і пихатість. Усе це плоди гордості.

Чим більше ми будемо пізнавати і пам’ятати Христа, тим швидше пізнаємо свою недостойність і смиримося перед Богом.

Христос, Син Божий, Господь наш, заради нас смирився – чи нам, рабам нікчемним, гордитися? Господь наш заради нас прийняв безчестя – чи ж нам хвалитися честю? Господь наш не мав де голови прихилити – чи ж нам дбати про розкішні будинки? Господь наш молився за розпинателів Своїх: “Отче, прости їм!” (Лк. 23, 34) – чи ж нам гніватися на наших кривдників, озлоблюватися і шукати помсти? Однак хто ми такі, що наші вуха не терплять образ? Ми – творіння убоге, немічне, оголене, пристрасне, заблудле, піддане усяким нещастям, оточене всякими бідами. Ми – трава, що сьогодні є, а завтра засохла; прах і попіл, що розносить вітер.

Часто люди над усе пишаються честю і славою, багатством і силою, розумом і владою. Але усе це непостійне і неміцне. Усе змінюється: як приходить, так і відходить від нас, тому що не наше. Премудрий Соломон правдиво сказав, що все це суєта суєт і томління духу. Все, що ми маємо на землі, не наше, а Боже; ми є тільки посудинами і сховищами Божих дарувань.

Людині обов’язково необхідно мати смиренне серце і бути в усьому скромною, щоб те, що маємо хорошого, не було відібрано через гордість. У житті все треба робити на славу Божу, а не для свого прославляння. Будемо ж всіляко викорінювати зі свого серця гордість, щоб не мати своїм противником Бога, бо “Бог гордим противиться, а смиренним дає благодать” (Як. 4, 6).

Філарет 
Патріарх Київський і всієї Руси-України
Поділитись
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print

Коментарі

коментарі