СВЯТИЙ ВЕЧІР

СВЯТИЙ ВЕЧІР

Кульмінаційний момент зимового циклу народних свят на Україні становлять 12 днів з 7 до 19 січня (за новим стилем). На ці дні випадає Різдво 7 січня, Новий рік 14 січня, Водохреща (Йордан) 19 січня. Цей період називають святками. Всі ці свята дуже схожі між собою, хоча й мають ряд специфічних рис. І це не див­но, адже відзначаючи у глибоку давнину день зимово­го сонцестояння, наш народ виробив собі таку обрядо­вість, яка виконувала у цей період захисні функції. Закінчився календарний рік, завершено найважливіші ро­боти. Прийшов час короткого спочинку, коли можна по­думати над зробленим, пересіяти у пам’яті все те, що було, подумати про майбутнє. Все добре віднині стане здобутком, гідним  наслідування. Все погане – заслу­говує засудження.

СТАРОВИННА ПАМ’ЯТКА ХРИСТИЯНИНУ НА РІЗДВЯНІ СВЯТА

—   Усім пам’ятати, що 12 днів від Різдва до Йордану є святковими. Всі господарські роботи, за винятком приготування їжі для себе і живності, є гріховними. Праця на робочому місці не є гріхом.

 

—      У перші три дні  Різдвяних свят новий харч для себе не готують.

—      Від Різдва до Нового року хату не підмітають. Сміття потім виносять у садок і підкурюють дерева, щоб добре родили.

—      Після Нового року допускається легка робота для жінок: прясти, шити, вишивати.

—      Протягом 12-и днів не рубати дрова, не ламати гілля, не тесати дерева. Порушення грозить каліцтвом нового покоління дітей і живності.

—      У цей час також не їсти нічого на вулиці, щоб не накликати на городину шкідників.

—      До Святого вечора побілити стіни, виліпити глиною землю у хаті, пофарбувати піч, помити столи, лави, всіляке начиння.

—      Зняти зі стін усе, що висить на кілках, цвяхах, щоб не сідали ворони на городину.

—      Винести з хати прядки, гребені (щітки), мотови­ла, веретена, мички, клубки та ін.

—      Випрати білизну, одіж. Пошити (купити) необхід­ну одіж, взуття.

—      Наготувати корм худобі на три дні. ‘

—      Закликати коменюха вимести сажу.

—      Увесь день перед Святим вечором є строгим постом.

—      Святу вечерю можна починати тоді, коли вся ро­бота по господарству закінчена, але не раніше, як зій­де зоря – час народження Христа.

—      Господар має приготувати Дідуха (сніп збіжжя, який може бути з одної пашні (пшениця, жито, овес, ячмінь) або зібраним з пучків різної із названих. Заготувати у мішку сіна на стіл, долівку.

—      Мати напоготові горіхи, яблука, дрібні гроші. Тиждень наперед вибрати добірної пшениці, прополоскати її і сушити в торбі на грубці, печі. Водою від полоскання пшениці полити в саду дерева, щоб родили добре.

—      На Свят-вечір і Різдво не лаятися, не сперечатися, не карати дітей, живність, бо в той вечір, кажуть, худоба говорить людською мовою і може пожалітися Христові на поганого господаря.  А хто би підслухав таку розмову, то має померти.

—   Поверніть до Різдва всі борги, забудьте всі крив­ди, будьте веселими.

—   Запросіть на вечерю сироту, бідняка, каліку, як­що вони є вашими сусідами, родичами, або просто не мають притулку.

—   Товкти пшеницю, терти мак, лущити горіхи – то справа дітей.

—   Порахуйте, чи є у вас всі 12-ть страв на вечерю.

—   Не забудьте по вечері випровадити з хати собак і котів.

—   Приготуйте вечерю своїм рідним і близьким.

—   Заготуйте свічки і кутю на цвинтар.

—   Заготуйте підсвічник і свічки, щоб вистачило їх на всю ніч.

—   Не забудьте, що вечеря закінчується колядою у вашій хаті.

—   Навчіть своїх дітей нових віншувань, засіванок, колядок. Розповідайте їм по вечері про це прекрасне народне свято, читайте Біблію – де йдеться про Різдво Христове.

Читанка з народознавства

Коментарі

коментарі

Коментарі

Залишіть коментар