Преображення Господнє або Яблучний Спас — звичаї та прекмети

19 серпня Преображення Господнє або Яблучний Спас: що можна робити, а що і потрібно!

Відомо, що Преображення Господнє входить в список 12 найбільш значущих православних свят.

Преображення Господнє, Яблучний спас — має в народі назву важливого церковного свята, що називається Перетворенням Господа Бога і Спаса Ісуса Христа. Відомо, що Преображення Господнє входить в список 12 найбільш значущих православних свят. Цей великий  день християни відзначають щорічно 19 серпня. Він припадає на самий короткий, але дуже строгий піст, який триває до дня Успіння Божої матері— Успенській піст.

Всього в календарі три Спаса. Перший називається Спасом на воді, припадає на 14 серпня. В цей день віруючі рятувалися від епідемій і інфекцій, посилених літньою спекою, з допомогою святої води, яка приносилась з церкви. Інша відома назва — Медовий Спас, свято отримало з тієї причини, що з цього дня було дозволено їсти мед.

Найголовнішим з трьох вважається Другий Спас — Яблучний або Свято перших плодів. Після нього дозволяється вживати в їжу яблука та інші фрукти. Особливо строго в стародавні часи ставилися до заборони батьки, що втратили дітей. Вважалося, що якщо відмовлятися від ласування плодами, то на тому світі померлих діток пригощають гостинцями і золотими яблучками. Віруючі люди стверджують, що яблука в цей день мають особливу чарівною силою, і ласувати ними допомагає здійснювати загадані бажання.

У народі третій Спас називають Горіховим, у церковному календарі значиться 29 серпня. Зазвичай до цього терміну горіхи стають зрілими і придатними в їжу. Також православні звуть його Спасом на полотні, в знак того, що відбився лик Ісуса на шматку тканини. В цей день коробейники традиційно влаштовували розпродаж полотен.

Історики стверджують, що Другий спас прийшов на зміну дохристиянського свята збору яблук. У старовинні часи плоди до цього дня вважалися незрілими і неїстівними. Лише після освячення біля вівтаря соковиті фрукти дозволялося вживати в їжу без обмежень. Язичники вірили, що яблука в цей день наділені особливою силою — вони несуть здоров’я, красу, силу й щастя.

Преображення Господнє у православній церкві ще називають Спасом на горі. Віруючі знають, Ісус і три його учня піднялися на гору Фавор. Коли Ісус почав молитися, його обличчя раптом освітив неземний світ, а одежа перетворилися в білосніжну. Так Ісус Христос преобразився на очах у Петра, і Івана, і Якова, відкривши їм своє призначення.

Відзначати Яблучний спас почали в 4 столітті, після того, як на горі Фавор був відкритий храм, який увічнив Преображення Господнє.

Традиційно в день Преображення віруючі несли в церкву кошики з виноградом, яблуками, грушами, сливами та іншими плодами та ягодами, дозрілими в саду. Врожай слід було збирати рано вранці, щоб на фруктовій шкірочці збереглися крапельки роси. Господині пекли на свято пісні пироги і млинці з фруктовими начинками, переважно з яблучної. 19 серпня дозволялося не тільки яблука, але і починати їх заготовляти: варити варення, джеми, сушити.

Головний  звичай Другого Спаса — частування бідних і голодних людей яблуками. Віруючі ніколи не скупилися в цей день і охоче ділилися зібраним урожаєм з тими, хто потребував допомоги. Також освячені плоди обов’язково несли на цвинтар, причому частування залишали не тільки на могилах своїх рідних, але і на горбках, які залишилися без нагляду.

Яблучний Спас завжди символізував початок осені, в народі його називали Осенинами. До цієї дати потрібно було встигнути зібрати врожай пшениці і заготовити лікарські трави. Згідно з прикметами, ясний день Преображення Господнє передвіщає сурову зиму, дощ — до мокрої осені, а суха погода — до посушливої осені.

В Ізраїлі і південних християнських країнах, наприклад, Греції, до свята як раз достигав виноград. Грона винограду, а ще колосся, люди несли в храм для благословення і в знак подяки Богу. Але на руських землях виноград ріс далеко не скрізь, тому традиція трансформувалася — стали освячувати яблука. Існує спеціальна молитва — «На освячення зачаток овочів (плодів)».

Пам’ятайте:плоди для освячення до храму приносять в знак подяки Богові, а не для того, щоб вони там придбали якісь особливі властивості!

До Яблучного Спаса яблук не їли. Але що робити, якщо сьогодні деякі сорти яблук достигають рано і можуть зіпсуватися вже до 19 серпня?Невже їх треба викидати? Звичайно, ні. Адже плоди дістаються тяжкою працею, священнослужителі розуміють це і говорять, що приносити плоди для освячення храму можна в будь-який час, у міру їх дозрівання. Покажіть їх Господеві, скажіть: «Господи, дякую тобі за цей урожай!» А потім їх можна їсти.

Ще одна традиція, яку треба дотримати у Яблучний Спас – подарувати яблука нового врожаю нужденним.

19 серпня називають також «перші осеніни», що означає зустріч осені. Наші предки в цей день виходили в поле і проводжали Сонце. Ну а якщо ви міський житель, то хоча б подивіться на заході сонця на наше світило, і скажіть йому: «До побачення»…

В народі, Преображення Господнє пов’язане із закінченням жнив та завершенням літа. За народними прикметами, на Спаса літо зустрічається з осінню, першим холодом. У деяких регіонах України від цього свята вже починалися приморозки, тому й говорили: «Прийшов Спас — держи рукавиці про запас!».

Нехай Господь допомагає кожному з нас, благословить працю наших рук, і дає нам можливість дожити і до наступного разу, щоб на наступний рік принести ці плоди, і вкушаючи їх, ми завжди пам’ятали, чиї це плоди, чий це дар, і кому ми повинні бути вдячними за нього.

                                                                                                                                       Підготувала п. Якименко Тамара

Коментарі

коментарі